Viktigt angående Myskankor
Med tanke på att media det senaste året gjort väldigt mycket reklam för "mirakelankan" Myskankan i snigelsammanhang så har efterfrågan på Myskankorna ökat rejält. "Det ekologiska och humana alternativet till snigelbekämpning" marknadsförs det ofta som.
Det som kan bli ett stort problem är att vi i slutet av sommaren inte bara ser övergivna sommarkatter, utan också kanske ett nyare "fenomen" - Sommarankor, i många parkdammar runt om i landet, eller att de dumpas i sjöar i skogen är inte en helt främmande händelse heller.
Det man behöver veta är att just Myskankan inte är gjord för våra svenska vintrar, alls. Och att släppa ut myskankor leder antagligen till 9 dödsfall av 10, dels pga att de är uppvuxna i fångenskap, men också pga att värmeväxlaren i myskankans fötter fungerar sämre än hos andra ankor och änder, vilket ofta resulterar i förfrusna fötter.
Innan man bestämmer sig för att skaffa ett gäng myskankor (eller andra ankor) för att bli av med sniglarna bör man tänka på vad man ska göra av de i slutet av sommaren. Har man plats och ork att ta hand om de på vintern? Ankor behöver tillsyn minst 2 gånger per dag, och nytt vatten ofta för att inte få ögoninflammationer, även på vintern! Dessutom så är det något som alltid hänger med när man köper ankor, deras bajs! Det är inte alla som tänker på att ens gräsmatta kommer ha små kladdiga ankskitar lite här och var.
En smart lösning som blivit mer populärt på senare år är uthyrning av diverse djur under sommaren. Ett flertal gårdar runt om i landet erbjuder uthyrning av tex kaniner, höns och myskankor under sommaren. På hösten är det då bara att lämna tillbaka ankorna till gården där de hyrdes ifrån, eller blir man fäst vid ankorna så går det ibland att "köpa loss" de också!
0 kommentarer: